Китай откри в Windows 8 скрити функции

windОфициалните китайски медии разбиха Windows 8 на пух и прах. Операционната система бе наречена „пряка заплаха за система за киберсигурност“ на  страната.

Китайската национална ТВ CCTV заяви в четвъртък, че местните експерти са открили редица тайни функции в Windows 8, които позволяват „да се събират данни за китайски граждани“.

Тези твърдения в пресата последваха след острата  правителствена  критика на Windows 8 и забраната тази  операционна система да се инсталира на  компютрите във федералните служби на страната. От Microsoft заявиха, че за тях тази информация е пълна изненада и  че компанията се опитва да разреши противоречията с официален Пекин.

В репортажа на CCTV са  цитирани  компютърни експерти от университета във Фудан, където Windows 8 е  наречен „най-голямото предизвикателство“ за националната система за киберсигурност.

«Microsoft вече не предоставя  кода на своите продукти на  официалните власти. Въпреки това схемата за сигурност  Windows 8 е предназначена на първо място да защитава крайните потребители“ – казва Янг Минг, професор в университета във  Фудан.

В репортажа също така се казва, че в Windows 8 има редица технологии, които са били описани от  Едуард Сноудън като шпионски инструменти. В същото време   Сноудън казва, че Китай е един от основните обекти на шпионаж от страна на Съединените щати.

Според сайта CNZZ.com, сега в Китай делът на Windows 8 е по-малко от 2%, докато доминиращата система все още е Windows XP.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *