Метановото село в Китай (фото)

metan-1

Жителите на село Наняван, разположено в югозападната част на Китай знаят, че въздухът им е толкова замърсен и запалим , че от една случайна искра може да изригне огромен факел. Местните фермери са се адаптирани към особеностите на местния пейзаж, а някои дори са се научили как безопасно да използват метана за собствените си цели.
metan-3 metan-2
Газът обгръща селото с плътни потоци, които се  просмукват през почвата, в резултат на което въздухът е  неподходящ за дишане, а  вероятността от случаен  пожар е изключително висока.

Въпреки това, местните жители са свикнали с това опасно съседство. Концентрацията на метан е толкова висока, че никой от селяните без предпазни мерки, не може да запали клечка кибрит , цигара или да използва електрическо оборудване. Дори и по време на работата на полето, селяните трябва да бъдат много внимателни, защото и най-малката искра от метален инструмент запалва огнен факел.

Газът е бил открит в селото преди около година , когато 83 -годишната Си Ген се оплакала от странна миризма в мазето си .

„Властите ми казаха след анализите, че изтича  метан газ от земята,“ – разказва впечатлената баба . – “ Те подпалиха въздуха като магьосници, за ми докажат“.

Според прес секретаря на местната полиция ,  хората  предпочитат да обвиняват за това злите духове, призовавайки шаманите и жреците да ги спасят от огъня. Те отхвърлят всички научни доказателства за съществуването на газ метан и предпочитат да вярват на суеверия.

Няколко особено суеверни селяни живеят в постоянен страх , че „невидимият огън“ един ден ще погълне  света.

Тези, които са по-умни, се възползват от ситуацията. Те са изкопали тунели под къщите си и използват газа за отопление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *