ЕК: седем членове на ЕС, сред които и Швеция , не са готови за еврозоната

euroБългария , Чехия , Хърватия, Унгария , Полша , Румъния и Швеция все още не са готови за членство в зоната на единната европейска валута, се казва в съобщение на Европейската комисия.

“ От седем  държави- членки на ЕС ( България , Чехия , Хърватия, Унгария , Полша, Румъния и Швеция), нито една  в момента не отговаря на всички критерии, необходими за прехода към еврото. Следователно , положението в тези страни ще бъде преразгледано след две години“ – се казва в изявлението.

За влизане в еврозоната страните трябва да покриват  така  наречените Маастрихтски критерии: бюджетен дефицит не повече от 3% от БВП, държавен дълг под 60 % от БВП, инфлация не повече от 1,5 процентни пункта над средната стойност на трите страни от еврозоната с минимално увеличение на цените.

В ЕС членуват 28 страни, 18 от тях са в еврозоната. Великобритания и Дания не  планират да се присъединят към еврозоната . А  Европейската комисия препоръчва на Литва да влезе във валутния блок на 1 януари 2015 г.

От седемте гореспоменатите страни , които все още не са готови да се присъединят към еврозоната, срок за въвеждане на единната европейска валута има само Румъния , други държави не са решили, заяви заместник – председателят на Европейската комисия Оли Рен. „В момента  само Румъния си е поставила за цел официално въвеждане на еврото през 2019 г. – каза Рен на пресконференция в сряда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *