Лекарите са на крачка от въвеждането на хора в анабиоза

anabiozaЛекарите  започват изпитания за провеждане на  операции  за въвеждане на хора в състояние на анабиоза, в което пациентът ще се намира в състояние между живота и смъртта.

По време на процеса те рязко ще охладят телата на хора, които са били сериозно ранени, при опит да поддържат  живота им  за бъдещи операции.

Идеята е да се спечели време за критични операции, като след масиран инфаркт, намушкване или изстрели.

„Ние ще спрем живота , но не искаме да го наречем анабиоза, защото звучи като научна фантастика“ – казва д-р Samuel Tisherman.

„Ето защо ние го наричаме спешна консервация и възстановяване на организма“.
 
Замразяване на хора

Хирурзи от Hospital Medical Center в университета на Питсбърг в Пенсилвания , САЩ,  използват този метод на 10 пациенти, които в противен случай има вероятност да умрат от раните си. Лекари ще бъдат извикани, когато пациентът пристигне в болницата , а  такива случаи има  всеки месец с процент на оцеляване  по-малко от 7% .

Методът включва вътрешно , а не външно охлаждане на тялото. Екип от хирурзи източва  всичката кръв от пациента , заменяйки я със студен физиологичен разтвор. Студената течност се вкарва през тръба, въведена в аортата – най-голямата артерия в човешкото тяло .

Това ще забави метаболитните процеси в организма, значително намалявайки неговата нужда от кислород. След това с помощта на изкуствено кръвообращение  ще се възстанови кръвообращението и последващо обогатяване с кислород в процеса на възстановяване.

Състояние на дълбока хипотермия ще настъпи при  10 градуса по Целзий, за да се осигури „по- дълъг период на спиране на  сърцето“ след обилно кървене. С други думи,   се постига състояние на клинична смърт.

 
Състояние на анабиоза

Този метод е успешно тестван на свине през 2000 г., като процентът на преживяемост след процедурата е 90 процента. Освен това, у свинете не са наблюдавани след това физически или психически увреждания.

Човешкото тяло може да бъде въведено в  състояние на анабиоза в продължение на няколко часа. Телесната температура ще се снижи за 15  минути и човекът временно няма да има кръв, няма да  диша, и ще отсъства активност на мозъка му.

Тоест технически пациентите ще са мъртви , но тъй като клетъчният метаболизъм ще се забави при ниска температура, те ще могат да оцелеят в продължение на няколко часа с анаеробно дишане.

Ако всичко върви добре,   в бъдеще  този метод може да се използва за други,  по-малко сериозни състояния . Може би тази процедура също така ще позволи на хората да правят дълги космически полети .

 Интересни факти :

Шведката Anna Bаgenholm оцеляла, оставайк под слой от лед, в ледена вода за 80 минути. Температурата и спаднала до 13,7 градуса по Целзий. Тя дишала, намирайки въздушен джоб  между водата и леда в продължение на 40 минути, след което спира  сърдечната и дейност. Няколко часа  лекарите правили опити да я съживят, и тя се събудила.

Японецът  Mitsutaka Uchikoshi  оцелял в продължение на 24 дни без храна и вода,  изпадайки  в състояние на „зимен сън“. Той се загубил в планината, и когато го намерили, той нямал  пулс, органите му не функционирали, а телесната му температура спаднала до 22 градуса по Целзий.

Лекарите така и не могли  да разберат как той е успял да оцелее , тъй като процесът  на обмяната на веществата в тялото му почти спрял. Най-вероятно той изпада в състояние на хипотермия на много ранен етап. Функциите на мозъка му не били повредени и са възстановени на 100 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *