Създадоха портативен скенер, определящ състава на всичко, до което се допре

scioИзраелската компания Consumer Physics е разработила първия в света портативен молекулярен скенер Scio, който може мигновено да определи химическия състав на даден обект, до който бъде допрян. Миниатюрното устройство работи на принципа на NIR – спектроскопия (спектроскопия в инфрачервената област), пише Israelinfo.

Устройството, което тежи едва 20 грама и по размери е малко по-голямо от USB – флашка, може по всяко време да „каже“ каква вода пием, какъв въздух дишаме и от какъв материал са нашите дрехи. Журналистите нарекоха устройството „Гугъл на материалния свят“, а феновете на научната фантастика го сравниха с ръчните скенери от серията „Star Trek“.

Устройството се свързва към смартфон и прави химичен анализ на веществата със специални приложения. Досега подобни спектрографи са използвани единствено в промишлени лаборатории и не са били достъпни за обикновения потребител.

Проектът с това устройство предизвика огромен интерес: на сайта Kickstarter за две седмици почти 9000 души са изразили готовността си да инвестират в него общо 1,96 милиона долара.

Продажбите на Scio компанията обещава да започне през януари 2015 – с пробна серия от 300 екземпляра. В момента, скенерът може да се поръча като се инвестират в проекта 199 $.

Превод

One thought on “Създадоха портативен скенер, определящ състава на всичко, до което се допре

  1. Това изобретение е измислено вече и то от Българин!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *