Тексаски инженери създадоха най-бързия нанодвигател в света

nanodwigatelИзследователи от инженерната школа Cockrell  в университета на Тексас са разработили най-малкия и  най-бърз двигател, с най-дълъг срок на работа сред всички създавани такива устройства до днес.

Както се отбелязва на сайта на Science Daily, създаването на нанодвигателя е важна стъпка в разработката  на миниатюрни машини, които потенциално могат да бъдат използвани в медицината: когато се вкарат в човешкото тяло, могат да контролират нивата на инсулин при пациенти с диабет и да лекуват раковите клетки без да увреждат здравите.

Състоящият се се от три части нанодвигател с размер  1 микрометър, при лабораторните тестове е показал добри показатели при придвижване в течности, което е много важно за бъдещи изследвания: двигателят,  поставен вътре в жива клетка, може да се върти непрекъснато в продължение на 15 часа със  скорост на двигателя на реактивен самолет – 18 000 оборота в минута.

Според изследователите от Cockrell School, в скоро време тяхната разработка може да служи като основа за новата технология на контролирани доставки на лекарства в живи клетки.

Учените за първи път с въртенето са успели да зададат  и контролират скоростта на освобождаване на лекарствени молекули, поставени в нанодвигателя, което ще позволи след това да се задава необходимата доза за всеки отделен случай.

Разработчиците планират да тестват двигателя на живи  клетки и да  интегрират в него нови механични елементи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *