Циганска партия в Чехия се кандидатира за Европейския парламент

chehiaНа  и 25 май в Чешката република ще се гласува за  Европейски парламент. Страната има право на 21 места в законодателния орган на ЕС, и към тях се стремят повече от 30 партии. Сред тях за първи път може да се види и „Циганска демократическата партия“.

Нейната цел е да  защитава правата на достатъчно голямото, но често пренебрегваното етническо малцинство в Чешката република, както и в съседните страни.

Кандидатът за евродепутат от партията Растислав Лучански говори по време на митинг в Бърно . Събитието бе уважено от няколкостотин привърженици на политическата сила.

Растислав Лучански,  кандидат на Циганската демократическа партия:
“ Искам да променя съдбата на обикновените хора. Искам да донеса промяна – да им предоставя  възможности да работят и да се учат. Аз съм срещу жилищата на завишени цени, в които те трябва да живеят. Бих искал циганите  да  живеят в нормални условия, а също така искам  да спра престъпността“.

Заслужава да се отбележи , че в Европа расте популярността на десните партии, които застъпват  националната идея, както и намаляване на броя на бежанците от други страни.

Растислав Лучански:
„Повечето ни обвиняват , че циганите крадат. Е, тогава аз казвам: „Дайте им работа и те няма да бъдат принудени да крадат“.

Според британското издание на « Икономист » , в Чешката република живеят около 250 хиляди цигани. При това в Словакия и Унгария, където представителите на този етнос са много повече, подобни партии няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *