Болката съкращава живота

ibxbeg00175645.jpgВ Университета на Калифорния са разкрили удивителна връзка между рецепторите за болка,  продължителността на живота, скоростта на метаболизма и нивата на инсулина в организма, съобщи  Fox News. Първоначално  учените се опитали да разберат дали  болката се появява в резултат на процеса на стареене, или самата болка предизвиква стареене.

Те се заинтересували от рецептора за болка TRPV1. За този рецептор е известно, че се активира от капсаицин, даващ лютивината на чилито. Ако рецепторът се активира непрекъснато, в крайна сметка той отмира. А диета, богата на капсаицин намалява риска от диабет и метаболитни нарушения.

Учените създали мишки, които нямат този рецептор. Това позволило да се увеличи продължителността на живота им  с около 14% без отрицателни последствия. Освен това у гризачите се ускорил метаболизма и се подобрило производството на инсулин. TRPV1 се намира в нервните влакна, които се свързват с панкреаса. И той стимулира производството на различни вещества.

Когато рецепторът функционира правилно, той предизвиква секрецията на невропептида CGRP, който в действителност инхибира секрецията на инсулин. На свой ред, блокирането на  CGRP има същия ефект като блокирането на TRPV1.

В младежките години у  хората е снижена концентрацията на CGRР. Но с напредването на старостта,  нивото  на невропептида започва да се покачва. А у тези лабораторни  гризачи нивото оставало ниско, независимо от възрастта им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *