Русия ще продава на Китай газа по $ 380 долара за 1 000 куб.м

gazpromЦената на природния газ в рамките на подписания 30-годишен договор с Китай е близка до $ 350 за  хиляда кубически метра. Това съобщи в интервю за „Русия 24“ министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.

„Да, това са цени, които са близки до тези в  договора“ – каза той в отговор на въпрос за това дали информацията в   медиите, че цената на газа за Китай ще бъде 350 долара, е вярна.

По-рано ръководителят на “ Газпром“ Алексей Милер заяви, че „Газпром“ очаква, че  договорът с CNPC за доставка на газ за Китай на стойност 400,0 милиарда щатски долара ще повлияе върху цената на природния газ в Европа.

Кога бе подписан този договор

“ Газпром“ и компанията CNPC подписаха договор за доставки на газ в Китай на 21 май. Документът бе подписан по време на официалното посещение на руския президент Владимир Путин в Китай.

Общата цена на сделката – $ 400 милиарда за 30 години. Обемът на доставките ще бъде 38 млрд. куб. метра. метра газ годишно . „Такъв договор нямаме с нито една комания“ – каза Милър, като добави, че са решени всички  принципни въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *