Китайски милиардер е осъден на смърт

954bigВ Китай милиардерът  Лю Хан е осъден на смърт. Такова решение съдът на Хубей е взел за бившия въглищен магнат по обвинения в създаване на организирана  престъпна група (ОПГ), умишлени убийства,  изнудване и редица други престъпления.

Според следствието членовете на ОПГ са се занимавали с  престъпни дейности от 1993 г. насам. Групата начело с Лю Хан държала под незаконен контрол редица отрасли  на местната икономика, „получавайки огромни печалби и сериозно нарушавайки икономическия и социален ред“.

Също така, според прокурора, участниците в бандата са извършили  “ множество убийства, нападения и незаконни  задържания“, съобщава BBC .

Общо в бандата на Лю  Хан е имало 38 души, включително и по-малкият му брат Лю Юн,  известен като Лю Вей. Той също е бил осъден на смърт. Останалите са получили различни срокове – от 11 години лишаване от свобода до  доживотен затвор .

Следва да се отбележи , че делото срещу Лю Хан е едно от най- нашумелите преследвания на бизнесмени по време на управлението на обявилия война на подкупите  Си Цзинпин , който пое поста председател на Китай на 14 март, 2013 г.

Според South China Morning Post, делото на Лю Хан може да бъде свързано с делото на бившия член на Постоянния комитет на Политбюро на Комунистическата партия на Китай (КПК) Чжоу Юнкан, който по време на дейността на ОПГ е бил ръководител на партията в Съчуан.

Лю Хан заемаше 108-мо място в списъка на най-богатите китайски бизнесмени според Forbes през 2012 година.

ФОТО: © AFP 2014

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *