Хората избират своите полови партньори по ДНК

svatbaАмерикански учени, след като сравнили геномите на стотици двойки, са открили безспорно сходство на техните  ДНК. Механизмът за генетичен избор на съпрузи вероятно е сложен и разнообразен.

Генетиците изучили геномите на 825 американски двойки и са установили значително сходство между ДНК на съпруга и съпругата.

Преди това учените са открили тенденция хората да избират своите партньори в живота с подобни нива на образование. Оказва се, че генетичното сходство между съпрузите има много по -голямо влияние върху формирането на двойките.

Изследвани са 1650 души , бели американци с нелатински произход , родени през периода 1930 – 1950 г., които взели участие в широкомащабно проучване, финансирано от правителството на САЩ.

До известна степен бе очевидно, че хората избират генетично сходни съпрузи, дори и затова, че предпочитат да срещнат и да създадат семейство с хора от собствената си раса или етническа група. Постарахме се в нашето проучване да разгледаме този факт и затова сравнихме ДНК на съпрузи от само една етническа група.

– Бенджамин Доминго, Университета на Колорадо

Механизмът, който хората използват за да определят сходството на генома е вероятно сложен и разнообразен, казват учените . Например, при избор на партньор в живота, много обръщат внимание на ръста. Високите жените обикновено предпочитат високи мъже, и обратно, което означава, че гените , отговорни за ръста, у тях са сходни.

В бъдеще генетиците ще проведат подобни изследвания в други етнически групи, както и ще изучат от генетична гледна точка междурасовите и еднополовите бракове.

One thought on “Хората избират своите полови партньори по ДНК

  1. Голяма смещка..

    Ето истината.. Нормално е да избираме хора за общуване с които можем да общуваме. Нормално е генотипът свързан с риболов – ядене на риба, или жито и производство на жито, да са заедно.. Има няколко доши, това е генотип свързан с поминъкът и храната. А правенето на деца има за цел запазване на по пълна генетика. Родителите са като две плочи всяка с драскотини, тоест генетиката им. Където на единият е издраскано, на другият може да не е. Така те създават по-пълно копие операционна програма, тяхното дете. С възрастта хората губят част от генетичната си информация. Пък нормално е мозъкът да помага за събиране на здрави гени. Аз намирам здравите зъби и заешка усмивка, за безкрайно секси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *