Бедствено положение обяви кметът на Видин

vidin-vodaБедствено положение заради наводнения е обявил кметът на Община Видин Герго Гергов.

Основание за крайната мярка е ситуацията в района на село Иново, където тази сутрин река Делейнска е скъсала защитната дига на десния бряг, на метри преди мост от главен път Видин-Брегово. Разливът е с видима площ от 2000 дка. Наводнени са частни земеделски земи, повечето засяти с жито. Образувалият се отвор в дигата е с около 8 метра ширина.
„На мястото на критичния участък работят екипи на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението“, които насипват трошен камък. До края на деня на мястото ще бъдат доставени 40 контейнера и специални бетонови панели, с които ще бъде затворен пътят на водата през пробойната в дигата“- обясни кметът на Видин, който е и председател на Общинския кризисен щаб.

Решение за отклоняване на движението по главен път Видин-Брегово взе Кризисният щаб на Община Видин. Участъкът ще бъде затворен до овладяване на пробойната в дигата.

 vidin-voda1

Движението е отклонено през селата Капитановци и Акациево.  На ГКПП Брегово влизащите в страната водачи ще бъдат предупреждавани и пренасочвани от къде да минават.

На специален пропускателен режим в района на бедствието ще са само автомобили на Спешна медицинска помощ и Пожарна безопасност и защита на населението.

Самотно живеещите възрастни хора от село Иново ще бъдат предупредени и при необходимост- евакуирани от домовете им- реши още Кризисният щаб.

 

Текст и снимки: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *