В кои страни живеят най-големите пияници

alkoholСпоред Световната здравна организация  британците са  едни от най-големите пиячи, но все пак в „Топ десет“ не попадат, пише Independent , коментирайки нов доклад, който отчита консумацията на алкохол в 194 страни за периода 2008-2010 г.

„Британците на възраст над 15 години пият средно по 11,6 литра чист алкохол на година“ – съобщава  журналистката Aнтония Моллой. В доклада също така се казва, че от злоупотребата с алкохол в света умират всяка година 3,3 млн. души.

„Регионът, където се наблюдава най-високата консумация на алкохол на човек е Европа. Европейските страни са заели всички места в челната десетка, пише вестникът.

На първо място е Беларус (17,5 литра на човек на година), на  второ –  Молдова (16,8 литра), на трето – Литва (15,4 литра),  Русия е на 4-то място (15,1 литра) , Украйна –  6-то място (13,9 литра), между тях е и Румъния (14, 4 литра) .

В Австралия изпиват по 12.2 литра на година,  в Канада – 10,2 литра.

„А в Северна Африка и средния Близък Изток – по-малко от 2,5 литра алкохол на човек, като в много страни тази цифра е по-малко от 1 литър“ – отбелязва вестникът.

Според проучването, пиещите в света са 38,3% от  населението.

СЗО предупреждава, че употребата на алкохол увеличава риска от повече от 200 болести.

Източник : Independent

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *