Биолози намериха растение, което яде метал

metal-1Изследователи от Австралия и Филипините са открили растение, което може да акумулира никел. Растението   Rinorea niccolifera е малко дърво с височина 1,5-1,8 м, стъблото му достига до 13 см в диаметър и има малки плодове, които  са по-малко от един сантиметър в диаметър.

Концентрацията на никел в листата на Rinorea niccolifera може да достигне 1,8% , което е хиляда пъти по-високо в сравнение с повечето растения. При това  Rinorea niccolifera не показва никакви признаци на деградация и не страда от „интоксикация“ с никел.

metal

Rinorea niccolifera Еdwino S. Фернандо / PhytoKeys

Дръвчето расте в западната част на остров Лусон във Филипините по дерета или скалисти области, на височина  320-825 метра. Почвите от този регион са богати на тежки метали.

На  Земята  има около 450 вида висши растения от 300 000, способни да  натрупват в своите листа и стъбла метали. Така например рода треви Thlaps, растящи в Китай и на юг и на изток от Европа, освен никел консумира калций и цинк.

Учените смятат, че растения като Rinorea niccolifera, могат да допринесат за естествено пречистване на замърсяването на почвата от метали (фиторемедиация) . Основната трудност в случая, е в ограничените области на разпространение на тези растения и тяхното адаптиране към новите условия на околната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *