Саудитска Арабия готви мощен удар по руската икономика

petrolСаудитска Арабия е готова да увеличи доставките на петрол на световните пазари, ако Русия   намали износа си за Европа и проруските бунтовници продължат да дестабилизират ситуацията в Украйна, тъй като това може да предизвика недостиг на петрол на пазарите.

Това   посочва   бизнес изданието International Business Times, което цитира министъра на петрола на Саудитска Арабия Али Ал – Наими .

“ Ние сме готови да компенсираме всеки дефицит , който може да възникне“ – е казал Ал – Наими . Според него , пазарът е доста стабилен и съществени причини за  промени няма, пише УНИАН.

В съобщението се отбелязва , че провокираните от проруските бунтовници военни действия в източната част на Украйна засилиха напрежението между Русия и Европа, което поражда опасения за доставките на петрол от Русия за Украйна и Европа, и държи   цената на суровия петрол тип Брент на ниво $ 108 за барел, след като на  3 март цените се изкачиха до 3 годишен връх от 112.39 долара за барел.

Според Ал – Наими, увеличаването на доставките на петрол от Саудитска Арабия може да намали цената на петрола на световните пазари до 100 долара за барел .

“ Сто долара е справедлива цена за всички : потребители, производители, петролни компании ,“ – заяви министърът на петрола на Саудитска Арабия.

3 thoughts on “Саудитска Арабия готви мощен удар по руската икономика

  1. Освен че това са индекси. Тоест индексът на долара и американските акции, се повишава когато златото и петролът падат. Но и извън индексите може да си го представиш, ако хлябът ат 1 лев стане 50 стотинки, значи силата на лева се увеличава – той купува два хляба вместо един. А от петрола зависят доста стоки.

  2. Довърши си съжденията, че не разбррах, как
    доларът ще набере сили, при падането на цените на петрола и златото.

  3. Когато петролът пада, и златото пада, а доларът се усилва. Руснаците имат добър резерв от долари, а те с тези мерки ще подсилят долара. Много икономическа неграмотност има, особено по медиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *