Археолози са открили погребение на работниците, построили Теракотената армия

WqdoU72S5V8Китайските учени са успели да направят голямо откритие при археологически разкопки, проведени в провинция Шанси в северозападната част на страната. На 5 км разстояние от мястото на погребението на първия китайски император Цин Шихуан, който е живял 259-210 г. пр. Хр.,  е открит масов гроб.

Както учените предполагат, в няколко десетки гробове могат да са  останките на работниците , които са построили известната Теракотена армия, както и самата  гробница на древния китайски владетел.

Експертите отбелязват, че у 45 от 50-те погребения има специални характеристики, присъщи за периода Цин (221-206 г. пр. Хр.). От тези гробници археолозите са извадили около 300 различни керамични предмети, които са с историческа ценност. Някои находки са маркирани  със специалния йероглиф „ли“ – по всяка вероятност това може да сочи името на населеното място, което се намира наблизо. Този знак , според учените, ги е подтикнал към идеята , че хората, погребани тук,  са създателите на Теракотената армия.

Заслужава да се отбележи, че в „Историческите бележки“ на древния китайски историк Сим Цян, който е живял по време на династията Хан (206 пр.Хр – 220 сл. Хр.) заявява, че това селище е създадено още през 231 г. пр. Хр .  и е в близост до мястото, където по-късно е построена гробницата на Цин Шихуан. За да се направи  това, от околните села тук са доведени повече от 30 хиляди семейства.

*Теракотената армия  е археологическа находка и произведение на изкуството, открито през 1974 година, и се намира в планината Лишан, предградие на гр. Сиан, китайската провинция Шънси, Китай и в близост до гробницата на Цин Шихуан. Представлява ансамбъл от статуи на 8 101 во?ни и половина поради остатъка от тялото на една статуя, всичко това, заедно с каляските и конете е в реален размер и е изработено от теракота. Височината на воините варира от 185 см до 209,77 см.

Всяка статуя е различна от другите, било то по ръст, облекло и дори размерът на обувките. Строителите в обекта наброяват над 700 хиляди души, времето за строителството е около 40 години, чак до смъртта му, гробницата още не е построена.

Тя e една от главните забележителности на Китай.

One thought on “Археолози са открили погребение на работниците, построили Теракотената армия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *