Заместник-генералният секретар на НАТО Ал. Вершбоу: Русия сега е противник

natoСлед две десетилетия изграждане на партньорства с Русия, Северноатлантическият алианс е принуден да разглежда Москва като противник,  заяви на 1 май заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вершбоу .

„Руснаците,  очевидно, обявиха НАТО за  противник , така че ние трябва да започнем да разглеждаме Русия не като партньор , а по-скоро като враг “ – цитира Вершбоу кореспондентът на Асошиейтед прес в статия, публикувана в  The Washington Times.

“ В Централна Европа ние очевидно имаме две различни виждания за това каква трябва да бъде европейската сигурност – каза бившият посланик на САЩ в НАТО. Ние продължаваме да защитаваме суверенитета и свободата на избор на съседите на Русия, а Русия,  очевидно,  се опитва да си възвърне хегемонията и да ограничава  техния суверенитет под претекста за защита на руския свят“.

“ Ние искаме да сме сигурни, че можем да  помогнем на тези страни  в случай на всякаква, дори косвена заплаха много бързо, дори преди изясняването на фактите на мястото на събитията“ – каза Вершбоу . Сред другите възможни действия на  НАТО той определи разполагането на по-големи контингенти в Източна Европа или за постоянно,  или на ротационен принцип .

Според Вершбоу , алиансът има пълното право да се откаже от ангажимент през 1997 г. да не  разполага  ядрени сили и значителни сили на територията на Полша и другите нови източноевропейски членки на НАТО. Съюзническите лидери ще разгледат този въпрос това лято, съобщи заместник-генералният секретар на организацията.

Източник : The Washington Times

One thought on “Заместник-генералният секретар на НАТО Ал. Вершбоу: Русия сега е противник

  1. Чета доста коментари за т.нар. криза в отношенията. Истината е проста, САЩ намериха начин да рекетират и пресират Европа. Сериозни санкции срещу Русия няма да има, защото няма как да рекетираш самия теб. Повечето руски ресурси се експлоатират от големи мултинационални корпорации, чиито собственици имат интерес да трупат пачки, като за целта разчистват пазари и притискат клиенти (надържавно ниво. Монетаристите си знаят работата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *