Климатичният апокалипсис започва от остров Кивалина, Аляска

климатКлиматичните промени, свързани със затоплянето и увеличаването на въглеродния диоксид в атмосферата,  оказват влияние върху човека и света около него, пише Stefano Ritstsato в статия, публикувана във вестник La Stampa.

„Планетата в момента изпитва многобройни и  специфични революции. Днес, когато лозунги станаха „смекчаване“ (намаляване на емисиите на CO2, за да крадено от 30думи се забави покачването на температурата) и „адаптация“ (способност  да се противодейства на климата) , изучаването на промените придобива решаващо значение. В университета в  Милано Milano Bicocca – се занимават със създаването на междуведомствен  център за изучаване на климата CliMiB, в който ще работят експерти от различни области, от  биотехнологии до крадено от 30думи математика“ – се казва в публикацията.

Човекът

Много скоро  климатичните и метеорологични промени ще се отразят на селското стопанство, особено в Средиземноморския басейн . Ситуацията е сложна , но тя не може да се  сравни с това, което го очаква остров Kивалина, разположен на западния бряг на Аляска. До 2025 крадено от 30думи г.  той рискува да изчезне. Неговите  близо 400 жители ще трябва да се преместят някъде. През 2008 г. местното население, обезпокоено от  предстоящото преместване, заведе дело срещу 24 водещи енергийни компании, отговорни за емисиите с CO2. „Правни норми в тази област няма, и това е чудовищно, тъй като към 2050 крадено от 30думи г., според някои оценки, ще има  200 милиона „климатични мигранти “ – казва социологът от университета Bicocca Еторе – Maрко Грасо.

Моретата

Изменението на климата ще  доведе до други , по-малко видими миграции. Средиземно море няма да е изключение. То отдавна е обект на инвазия на тропическите видове. „Те започнаха крадено от 30думи да пристигат с откриването на Суецкия канал , но едва сега се появиха  благоприятни условия за тяхното стабилно  заселване тук – обяснява геологът Даниела Басо.  Тази тропикализация е  една истинска кутия на Пандора: напълно е вероятно , че видовете, обитаващи Индийския и Тихия океан ще вляза в конфликт с местните крадено от 30думи видове, които са застрашени от изчезване“ – се казва в статията .

“ Но на морето влияе не само  повишаването на температурата, а  също така и увеличаването  на съдържанието на въглероден диоксид във водата. Водородният показател,  рН,  на моретата  в последните 50 години значително намалява . Това означава, че съдържанието крадено от 30думи на киселината  се е увеличило с 25-30 % . Ако така продължи, това  ще нанесе непоправими щети на кораловите рифове в тропиците и на много други организми – биостроители“ – пише авторът.

Алпите

Промени се наблюдават и в други географски ширини и височини. Например , топенето на ледовете се отнася крадено от 30думи не само за Арктика, а и за Алпите . Според геобиолога Rodolfo Gentili, видовете, които са живели преди това на ниски височини, сега  колонизират места, където никога преди това не са съществували, там където някога са били ледове, сега са отстъпили на няколкостотин метра. Различни видове влизат в конфликт , крадено от 30думи и , според прогнозите, до 2080 г. алпийската флора, е застрашена от изчезване , „- се казва в статията .

“ Екологът Marco Whigs обръща внимание на факта, че алпийските ледници са хранилище на POP  (persistent organic pollutants. – бел. ред.) –  токсични замърсители, натрупали се от 70-те години. Топенето крадено от 30думи на ледниците ще доведе до замърсяване на реките с отрови“ – се казва в статията.

защищено INVITEXT

Add Comment