Как американските санкции ще доведат до падането на режима на Путин

dolarВ аналитична  статия от Greg Sat, озаглавена “ Как американските санкции срещу Русия ще доведат до падането на режима Путин“ на сайта Forbes.com се казва, как в действителност санкциите на САЩ оказват влияние върху Русия.  

Министерството на финансите на САЩ обяви въвеждането на нови крадено от 30думи санкции срещу 7 руски официални лица и 17 руски компании, включително Игор Сечин , ръководител на най-голямата руска петролна компания „Роснефт“ , няколко финансови институции и фирми , свързани с енергийния сектор. Санкциите включват замразяване на активи, забрана за издаването на визи и допълнителни търговски ограничения .

Реакция на първата крадено от 30думи серия от санкции срещу Русия бяха насмешки от руските власти и критики на администрацията на президента на САЩ. Как може да се отразят ограниченията за издаване на визи и замразяване на активи на най-ревностните поддръжници на Путин? Какви последствия може да имат такива санкции за тези, които рядко ходят на крадено от 30думи Запад и нямат сметки в чуждестранни банки?

Подобни аргументи изказват тези, които не разбират напълно целите и възможните последствия, които ще имат такива санкции. В действителност, те са инструмент за финансова война, която изостря Министерството на финансите от 11 септември, и се базира на ново  законодателство, като член 311 от крадено от 30думи Закона за борба с тероризма в Съединените щати, както и правилата за банкови операции „познавай клиента си“.

Първоначално тези правила са предназначени да закрият достъпа на терористи до международната банкова система. Хуан Зарате, един от създателите на тези нови технологии, обяснява в книгата си „Войната на Министерството на финансите“:

Целта крадено от 30думи не беше да замразим сметките в банки в САЩ – въпреки че това е голям плюс, а да усложним достъпа до официалната банкова система на тези, които финансират терористи. Ние се фокусирахме върху организации и частни лица, които финансират предприятия на терористи.

Скоро новата технология започна много добре да се използва срещу отделни държави, като Северна Корея и Иран. И когато Съединените щати координираха своите  действия със съюзниците си, тези технологии имаха още по-голям ефект.

Това обаче не крадено от 30думи означава, че санкциите ще спрат Путин , но резултатът от действията му ще са вечно покачващи се цени, които биха подкопали му вече  отслабения му режим.

За да се разбере как работят санкциите, нека разгледаме случая на Владимир Якунин, близък приятел на Владимир Путин , президент на ОАО „Руски железници“. крадено от 30думи В интервю за Financial Times  той каза:

“ Аз няма да пътувам до Съединените щати. Нямам никакви сметки. Санкциите абсолютно не ми пречат“.

Дори ако приемем, че той е казал истината за сметките (което е съмнително), санкциите ще имат много негативни последици за него.

Въпреки, че  замразяване на сметки и крадено от 30думи забрана за издаване на визи създават известно неудобство – децата на Якунин  живеят в чужбина, то  основната сила на санкциите е, че те служат като маркер. Можем да ги наречем финансовата равностойност на проказата, която обезкуражава финансовите институции да извършват всякакъв вид бизнес с „маркирания“ субект.

Мнозина не осъзнават до крадено от 30думи край, доколко вездесъща е финансовата система на САЩ. Ако, например , г-н Якунин би искал да си купи къща в Дубай, той ще трябва да плати за нея по някакъв начин. За да преведе парите , той ще трябва да използва услугите на банка, и веднага  ще се сблъска с крадено от 30думи трудности. Всяка финансова институция трябва да има отношения с банка-кореспондент в Съединените щати, за да прави бизнес.

Наказанието за сътрудничество с „белязани“ субекти от Министерството на финансите на САЩ, може да бъде непоносимо. Така например банка HSBC бе глобена с $ 1, 9 милиарда. Затова  ако една банка иска да крадено от 30думи продължи да прави бизнес в Съединените щати, тя се подчинява.   Ако попаднете в списъка на Министерството на финансите, вие просто сте изключени от международната финансова система.

Втора част: Как американските санкции ще доведат до падането на режима на Путин – 2

защищено INVITEXT

3 thoughts on “Как американските санкции ще доведат до падането на режима на Путин

  1. За г-н Якунин не е проблем да не си купи къща в Дубай в близките 2 години когато финансовата система на америка ще пробие тавана на дълга, като най-високата сграда Бурж-Халифа. Но ако г-н Якунин е решил точно в този момент да си купи къща в Дубай, едва ли това ще го спре. Ние по на изток от „Великата Америка“ познаваме и други начини на разплащане за разлика от вас в страната на гипскартона.

  2. Гладна кокошка просо сънува! Марш на палмата да береш банани и повече не слизай оттам бе, Кобонго Обонго.

Add Comment