Збигнев Бжежински предлага рецепта за Украйна

„Збигнев Бжежински има план: администрацията на Обама и европейските му съюзници трябва да помогнат на Украйна да стане наистина независима държава в сърцето на Европа “ – пише в The Wall Street Journal , Gerald F.Seyb, публикувайки от интервю бившия съветник по национална сигурност на САЩ.

Западът трябва да преследва две цели едновременно, съветва Бжежински. Първата – „да види дали все още може да се договори с Русия“, а втората – да изясни на  руснаците и особено на Путин , какви биха били последствията, ако страните не успеят да се споразумеят.

Западът  трябва да се договори с Русия , че „Украйна е свободна да се движи към целта си за европеизация, която си е поставила“, казва Бжежински . В същото време Украйна не трябва да се присъединява към НАТО , нейното пълноправно членство в ЕС ще остане „някъде в далечното бъдеще“, но не трябва да има членство в Евразийския съюз. С други думи, Бжежински  предлага статус а-ла Финландия: нормални търговски отношения с Русия и демократизация.

Бжежински препоръчва да се отложи „решението на Кримския  въпрос“, а по-късно да се помогне на Украйна да се споразуме за собствеността на Крим на принципа на „кондоминиума*“ .

За да се постигне всичко това, на Русия трябва да се обясни , че използването на сила – е риск от конфронтация. Нека украинците да са наясно, че за техните стремежи трябва да се борят, а Западът  ясно да укаже, че няма да изостави украинците сами.

На Украйна трябва да се предложат оръжия с отбранителен характер , подходящи за градски бой , счита Бжежински, като се  „обещае сега“, а да  „се  предостави според обстоятелствата“.  Бжежински призовава  Запада да помогне на украинците да „възстановят армията“ за да има  възможност  за дълга съпротивата в градовете.

Бжежински похвали санкциите, наложени от Обама. Според него, руската икономика не може да издържи на разширяването на санкциите, така че „мащабът им трябва да се увеличи“.

Бжежински посъветва руснаците да се замислят какво ще се случи, ако Украйна стане враждебна страна, а  Путин – „да се страхува от способността на външни сили да му създават  проблеми сред големите етнически малцинства в Русия“, съобщава изданието.

Източник : The Wall Street Journal

*Кондоминиумът е територия с установена суверенна власт над нея от 2 или повече държави. Понастоящем официално кондоминиум е Андора, съвместно управлявана от Франция и Испания.

2 thoughts on “Збигнев Бжежински предлага рецепта за Украйна

  1. А първо питал ли е кърчмаря (Путлер) преди да направи тази си сметка? ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *