Правителство на САЩ премахна термина „изменение на климата“ от сайтовете си

tramp

„Изменението на климата   Тръмп счита за измислица, а  анализът на правителствените уебсайтове на САЩ ясно показва отказ от политиките на Обама“, пише Der Spiegel.

Позицията на американския президент оказва влияние върху това как правителството информира населението по тази тема. Както показва текущото проучване на учени и активисти от Environmental крадено от 30думи Data and Governance Initiative, „препратките към изменението на климата, очевидно на систематична основа, бяха премахнати от официалните уебсайтове на правителството на САЩ“, се казва в статията.

Колко малко значение придава Тръмп на изменението на климата, е отразява на  уебсайта на Белия дом. Заглавието „Енергия и околна среда“ при  Барак Обама крадено от 30думи беше малко по-дълго: „Енергетика, изменение на климата и нашата околна среда“. Очевидно е, че Тръмп е извадил фразата „изменение на климата“, смята кореспондентът.

Малко след като зае  поста си, изчезна и споменаването на участието на САЩ в международни споразумения за климата. Така например уебсайтът на Държавния департамент на САЩ вече крадено от 30думи не се позовава на мерки за опазване на климата, се казва още в статията.

Думата „климат“ също се заобиколя  и на  други правителствени уебсайтове. Например програмата на Американската агенция за опазване на околната среда, известна преди като Climate Ready Water Utilities („Водоснабдяване, адаптирано към климата“), сега звучи като Resilient Water крадено от 30думи Utilities („Водоснабдяване, устойчиво на натоварвания“).

Агенцията за опазване на околната среда също така е премахнало сайта, посветен на плана за чиста енергия, според който Обама искаше да намали емисиите на въглероден диоксид от атомните електроцентрали в САЩ.

„Премахването на информации за изменението на климата от правителствените уебсайтове няма да повлияе крадено от 30думи на реалното състояние на нещата в областта на изменението на климата“, пишат авторите на изследването. Според тях правителството на САЩ иска да заобиколи този въпрос и да оспори консенсуса на учените, че съществува промяна в климата и че тя е повлияна от хората.

Междувременно на пресконференция в четвъртък Тръмп съобщи, крадено от 30думи че не изключва връщането към Парижкото споразумение относно изменението на климата. Околната среда е много важна за него, подчерта Тръмп. „Ние искаме чиста вода, чист въздух, но също така искаме компаниите да бъдат конкурентноспособни“, каза той.

Източник: Der Spiegel

По темата:

защищено INVITEXT