Правителство на САЩ премахна термина „изменение на климата“ от сайтовете си

tramp

„Изменението на климата   Тръмп счита за измислица, а  анализът на правителствените уебсайтове на САЩ ясно показва отказ от политиките на Обама“, пише Der Spiegel.

Позицията на американския президент оказва влияние върху това как правителството информира населението по тази тема. Както показва текущото проучване на учени и активисти от Environmental крадено от 30думи Data and Governance Initiative, „препратките към изменението на климата, очевидно на систематична основа, бяха премахнати от официалните уебсайтове на правителството на САЩ“, се казва в статията.

Колко малко крадено от 30думи значение придава Тръмп на изменението на климата, е отразява на  уебсайта на Белия дом. Заглавието „Енергия и околна среда“ при  Барак Обама беше малко по-дълго: „Енергетика, изменение на климата и нашата околна среда“. Очевидно е, че Тръмп е извадил фразата „изменение на климата“, смята кореспондентът.

Малко след като зае  поста крадено от 30думи си, изчезна и споменаването на участието на САЩ в международни споразумения за климата. Така например уебсайтът на Държавния департамент на САЩ вече не се позовава на мерки за опазване на климата, се казва още в статията.

Думата „климат“ също се заобиколя  и на  други правителствени уебсайтове. Например програмата на Американската крадено от 30думи агенция за опазване на околната среда, известна преди като Climate Ready Water Utilities („Водоснабдяване, адаптирано към климата“), сега звучи като Resilient Water Utilities („Водоснабдяване, устойчиво на натоварвания“).

Агенцията за опазване на околната среда също така е премахнало сайта, посветен на плана за чиста енергия, според който Обама искаше да намали крадено от 30думи емисиите на въглероден диоксид от атомните електроцентрали в САЩ.

„Премахването на информации за изменението на климата от правителствените уебсайтове няма да повлияе на реалното състояние на нещата в областта на изменението на климата“, пишат авторите на изследването. Според тях правителството на САЩ иска да заобиколи този въпрос и да оспори крадено от 30думи консенсуса на учените, че съществува промяна в климата и че тя е повлияна от хората.

Междувременно на пресконференция в четвъртък Тръмп съобщи, че не изключва връщането към Парижкото споразумение относно изменението на климата. Околната среда е много важна за него, подчерта Тръмп. „Ние искаме чиста вода, чист въздух, но също крадено от 30думи така искаме компаниите да бъдат конкурентноспособни“, каза той.

Източник: Der Spiegel

По темата:

защищено INVITEXT