Путин е прекратил дипломатическите си отношения с Обама

obama-putinРуският президент Владимир Путин е прекратил дипломатическите си  отношения с американския президент Барак Обама, съобщи Daily Beast. Според американското издание, след нахлуването в Крим,  между Путин и президента Барак Обама са се провеждали редовни телефонни разговори с цел деескалация на ситуацията в Украйна.

Но предвид факта, че САЩ и ЕС готвят нови санкции срещу Русия, Путин е решил , че взаимодействието трябва да бъде спряно, пише изданието, позовавайки се на дипломати и източници, близки до правителството.

„Путин не иска да говори с Обама под натиск “ – казва Игор Юргенс , ръководител на Института за съвременно развитие , близък до руския премиер Дмитрий Медведев, отбелязвайки, че дипломатическите отношения не са прекъснати завинаги .

Дипломатически източници отбелязват за изданието, че Путин не е заинтересован от разговор с Обама в сегашните условия. Двамата лидери биха могли да преговарят отново в бъдеще, но нито една от страните не се търси пряк контакт, като в  началото на кризата в Украйна.

Неспазването „на споразуменията от Женева“ засилиха търкания между Вашингтон и Москва, пише The Daily Beast .

Говорителят на Държавния департамент Jen Psak заяви, че САЩ не са спирали сътрудничеството с Русия и не са били информирани от руската страна, че това се е случило .

По-рано бе съобщено, че телефонните контакти на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери, които бяха насрочени за  23 и 24 април, не са се състояли.

Както се знае, САЩ обвиняват Русия за съучастие в разпалването на сблъсъци и сепаратистки настроения в източните райони на Украйна,   след руската анексия на Крим.

Русия, от своя страна, обвинява САЩ за насърчаване на украинското правителство да прибягва към  антируска политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *