Канонизация на папи: възторг и протести (видео)

vatikanaПоклонници и туристи от цял ??свят се стичат в Рим, където в неделя ще се проведе канонизация на двама  папи : Йоан XXII и Йоан Павел II. На церемонията , която ще се проведе пред храма Св. Петър ще участват 19 държавни глави и 24 министър-председатели. Тази група от свещеници е пристигнала в Рим от Полша на мотоциклети. Достъпът е открит за всички желаещи ,  очакват се около пет милиона души.

Общият ентусиазъм не се споделя от членовете на асоциациите на жертвите  на свещениците -педофили, които казват за мълчанието на католическата църква: „Ние не знаем – може би Йоан Павел II не е знаел или не е искал да знае, но в продължение на десетилетия , много са се опитвали да го предупредят за огромния проблем със сексуалното насилие над непълнолетни в католическата църква. Но в продължение на 27 години той в това отношение не направи нищо. Нито един  епископ не е бил лишен от сан за прикриване на извършителите на сексуални престъпления“.

Папа Франциск обеща да продължи борбата срещу педофилията сред свещениците, започната от неговия предшественик , Бенедикт XVI.

Euronews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *