Лабораторно отгледани вагини успешно „заработиха“ в телата на четири жени

implantАмерикански учени съобщиха за първите успешни  имплантации на вагини, отглеждани в лаборатория, пише Independent , позовавайки се на нова публикация в медицинското списание The Lancet .

„Тези изключителни операции, извършени в периода 2005-2008 г. , се оказаха успешни в дългосрочен план“, – казва журналистът Чарли Купър.

Имплантирането е извършено на  момичета с редкия синдром на Майер – Рокитански – Kустер – Хаузер (MRKH) – те са родени без влагалище и матка. По време на операцията са били от 13 до 18 години . Всички те са  сексуално активни и не изпитват дискомфорт.

“ Това е първият случай на имплантация на вагини, отгледани от клетки на самите пациенти“ – пише вестникът като посочва , че експериментът е извършен от  група учени от САЩ и Мексико под ръководството на Антъни Атала  (Wake School of Medicine). Експерти смятат, че методът има предимства пред традиционните методи за възстановяване на тъкани.

От пациентите са взети клетките от  вулвата и на тяхна база са отгледани вагини. Формата за отглеждане – „скелет“ от специален „биоразградим“ материал – е направена по  мярка за всяка пациентка.

След това формите    били имплантирани. Нервите и кръвоносните съдове  се разраснали и формирали тъкан. Организмът  погълнал материала, а клетките формирали вагина.

Това е само първият опит,  подчертава изданието. Подобен метод наскоро бе приложен за първи път в Швейцария, за да се възстановят  ноздри от собствени клетки на пациент.

Източник : http://www.independent.co.uk/news/science/labgrown-vaginas-prove-longterm-success-for-four-women-born-without-one-9252293.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *