Германия ще връща обратно мигрантите от България и Румъния?

Германия иска да се предпази от нахлуването на граждани на Румъния и България , които могат да се възползват от нейната система за социално подпомагане , без да имат основания за това , пише Paolo Lepri в статия, публикувана във вестник Corriere Della Sera .

„Не си намерил работа? Тогава по-добре да се върнеш там, откъдето си дошъл“.
Не става дума за промяна на курса, а за тревожен сигнал в страна, която се опитва да примири уважението към принципите с опасения по повод устойчивостта на съществуващия модел“- пише авторът .

“ В действителност Берлин не иска да заема такава закрита позиция като Великобритания и потвърждава „основното право“ на свобода на движение на гражданите на ЕС, но в същото време се вслушва в исканията на кметовете на някои градове като Дуисбург , Франкфурт, Мюнхен, Хамбург и Хановер, пострадали от притока на имигранти без перспективи за работа“- казва журналистът .

„В момента се проучват такива мерки като забрана за връщане за тези, които са измамили държавата и тримесечен срок за тези, които търсят работа в Германия. Трябва да се види какво ще е реакцията на Брюксел към такива мерки.

Преди няколко месеца комисарят по въпросите на пазара на труда, социалната политика и въпросите на социалната интеграция Ласло Андор нарече „морално погрешен опита да се намали размера на социалната помощ за граждани на други държави“.

Без съмнение проблемът с прекомерния приток на мигранти съществува. Но трябва да се припомни, че решението не може да се намери единствено и само на национално ниво. Трябва да се приеме от всички заедно“, – заключава изданието.

Източник : Corriere Della Sera

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *