Създадоха материали, които са едновременно живи и неживи

mit_living_materialsИнженери от MIT са използвали бактериални клетки за  да произведат биофилми, в които могат да се въвеждат неживи материали, като златни наночастици или квантови точки .

“ Този подход може да се използва за създаване на по-сложни устройства – като слънчеви панели, самовъзстановяващи се материали или диагностични сензори“, казва Тимъти Лу, доцент по  електроинженерство и биоинженерство в Масачузетския технологичен институт. Лу  е главен  автор на изследването, публикувано в  списание Nature Materials.

Като обект за работа Лу и колегите му избрали бактерията E.coli , защото тя естествено произвежда биофилми, които съдържат нишковидни влакна – амилоидни протеини , които помагат на E.coli да се закрепва към повърхности.

Всяка нишка се състои от повтарящи се вериги идентични протеинови фрагменти – CsgA . Тези вериги могат да бъдат модифицирани чрез добавяне на пептидни фрагменти . А пептидите от своя страна могат да улавят нежив материал, като златни наночастици, и да ги включват в биофилма.

Чрез програмиране на клетките, учените са успели да получат контрол върху свойствата на биофилма и да създадат златни нанопровдници, електропроводим  биофилм и ленти,  осеяни с квантови точки (малки кристали, които проявяват квантово-  механични свойства).

За да добавят  квантови точки във влакната , изследователите програмирали клетките на бактерията  да произвежда влакна с друг пептиден маркер. Той се  нарича SpyTag, и се свързва с квантовите точки,  покрити със  SpyCatcher – протеин, който е партньор на SpyTag.

Като резултат се е получил материал, който съдържа както квантови точки, така и златни наночастици .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *