НСИ на съд за престъпна небрежност

ВМРО предлага да се търси наказателна отговорност за небрежността в Националния статистически институт (НСИ) при преброяването през 2011 г. Според партията във времена на демографска катастрофа подценяването на статистиката за населението и неговия етнически състав е недопустимо нехайство.

Пропуските при събиране и обработване на информацията от преброяването са престъпна небрежност, която би могла за застраши националната сигурност на държавата, се казва в позицията на Българското национално движение.

Исканията на ВМРО идват след скандалните разкрития за използваните от НСИ методи при преброяване’2011. Още тогава ВМРО попита защо НСИ не може да даде адекватна картина за етническия състав на населението.

Веднага след оповестяването на резултатите от преброяването партията алармира, че получените данни за броя на населението са прекалено оптимистични на фона на статистическите тенденции.

НСИ бе включило в методиката си като отделни етноси и българите мюсюлмани, което накара ВМРО да излезе със силно критична позиция, в която се пита отделен етнос ли са православните българи, българите будисти и т.н.

Това доведе до оставката на тогавашния шеф на института Мариана Коцева, с което обаче не бяха решени проблемите на преброяването.

Според ВМРО сега е ред на прокуратурата да се произнесе.

Недопустимо е България да няма ясна представа за състоянието на човешкия си капитал – особено в условията на демографски колапс. Това е все едно да ви лекуват от диабет, а да не могат да премерят нивото на захарта, е коментарът на ВМРО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *