Турски военни свалиха сирийски самолет, нарушил границата

Турски военнослужещи са свалили сирийски самолет, който е нарушил границата на страната, пише Reuters .

Инцидентът е станал в северната част на сирийско -турската граница, където има чести сблъсъци между въоръжената опозиция и правителствените сили на Сирия.

Ръководството на базирания в Лондон Сирийски център за мониторинг на човешките права съобщи, че турската армия е изстреляла две ракети по сирийския самолет.

Официален Истанбул първоначално отрече данни за участието на турските военни в стрелбата, като обвини сирийските бунтовници .

Официален Дамаск отрича данни за това, че военният  самолет е бил свален от сирийската армия в Турция, съобщава Associated Press.

Говорител на министерството на отбраната на Сирия заяви, че турската ПВО е свалила самолета, когато той е трябвало атакува въоръжената опозиция в сирийската провинция Латакия .

От сирийското Министерство на отбраната уточниха, че пилотът е катапултирал, а произшествието  официален Дамаск нарича „крещящ акт на агресия“.

От своя страна , министър -председателя Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че сирийски самолет на границата със Сирия е свален от турските сили за отбрана .

„Нашите изтребители се вдигнаха въздуха и го свалиха. Защо ? Ако нарушите въздушното пространство , нашият отговор ще бъде твърд“ – каза министър-председателят .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *