В Япония изобретиха паста запълваща дупките в зъбите

stomatologРеволюционно изобретение в областта на личната хигиена  е  направил японския учен Казуо Ямагаши.  С помощта на изобретената от него паста за зъби може     бързо и безболезнено да се запълват дупки и пукнатини в зъбите, както и да се възстанови зъбния емайл , без помощта на зъболекарите, пише британския вестник The Daily Telegraph .

Нейният състав е подобен на този на зъбния емайл , и може да се прилага директно върху пукнатината в зъба. Материалът е получен при експерименти с хидроксил апатит – основният компонент на зъбите .

Първо,  съдържащата  се във веществото  киселина леко разтваря повърхността на напукалия се емайл. Три минути по-късно пастата кристализира и изкуственият материал здраво се залепва в  структурата на естествения емайл.

Тестовете, проведени от японски стоматолози показват,  че излекуваният по този начин зъб, по нищо не се различава от здрав.

Разлика не се вижда и  под микроскоп.

2 thoughts on “В Япония изобретиха паста запълваща дупките в зъбите

  1. A be, koi pozvoli takava pasta da se pustne na pazara.Ima6 li si vaob6te nqkakva predstava kolko zabolekari i zubotehnici 6te ostanat bez rabota.A universitetite koito obu4avat studentite za zubolekari i zubotehnici (tezi koito izravotvat iskustvenite zubi).Ami profesorite i dekanite,obu4ava6ti tezi studenti?Te 6te trqbva da otidat na borsata.Ami farmacevti4nite kompanii izrabotva6ti medikamenti za zubite.1 6i6ence s 10 grama te4nost,koqto momentalno oblek4ava bolkata pri zubobol,stuva 10 evro v Agia Napa-Kipar.
    Koi 6te pozvoli vsi4ko tova da se srine,samo za6toto nqkakuv si qponec,izmislil pasta,koqto ti lekuva zuba?Al4nostta e pri4ina da nqma lekarstva protiv rak i spin.Za tova az ne davam pari fondacii za ,izobretqvane’ na lek protiv rak i spin.Vse edno da dade6 pari na nqkoq fondaciq za da izobreti televizor.

  2. Гледам, изобретили са я през 2005, много интересно защо не е на пазара…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *