Хенри Кисинджър: изобилие от политически заплахи за световната икономика

    „Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър никога не се е въздържал от неукрасени оценки за политическата ситуация и по време речта си на Световния икономически форум в Давос, изказа редица разумни предупреждения за нарастващите заплахи в света“ – казва Лиз Алдерман, кореспондент на Ню Йорк Таймс.

    „Един ядрен Иран е може би най-голямата заплаха за стабилността и дипломация в Близкия изток“, – казва политикът.

    „Кисинджър призова президента Обама да не се отказва от преговори с Иран. В същото време Иран трябва да со зададе въпроса дали отказът от създаване на ядрен потенциал е предизвикателство за иранската национална идентичност.“ – се казва в публикацията.

    „Последствията ще бъдат изключително опасни,“ – отбелязва бившият държавен секретар на САЩ. Съседните арабски държави и страните от Персийския залив, които вече имат ядрено оръжие, може да предпочетат в арсенала си именно него.

    „Войната в Сирия остава предизвикателство към западните страни“, – продължава Кисинджър. Той призова Съединените щати и Русия да работят заедно за разрешаване на кризата, но с повишено внимание, пише вестникът.

    Що се отнася до арабско-израелския конфликт, Кисинджър отбеляза, че неговото уреждане „ще изисква значителни жертви от израелска страна“ и, че арабските страни „трябва да отговорят с реципрочност“.

    Що се отнася до влошаване на европейската криза, Кисинджър се изказа в полза на политическото разрешване, ако икономическото, в крайна сметка се провали, пише „Ню Йорк Таймс“.

    В края на деня той добави: „Идеята за Европа, дори ако идеалното решение на кризата не се намери.“

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *