Габрово скочи срещу плана за управление на парк „Българка“, изработен от Тома Белев.

Габровската общественост, държавните институции – в лицето на Областния управител, община Габрово и Съюза на работодателите категорично отхвърлиха предложения план за управление на парк Българка. Те препоръчаха зоната в изходната точка на бъдещия тунел под Шипка и местността Узана да бъдат изключени от границите на парка, за да се даде възможност за изграждане на тунела.

Само при това условие те ще подкрепят плана изготвен от Консорциум „Българка”, в който влизат две еднолични фирми със съмнителен капацитет и WWF-България, управляван от Весела Кавръкова, съпруга на Тома Белев, което е в конфликт на интереси. Една от фирмите е „Екологичен център“ ЕООД с капитал от 100 лв., която е 100% собственост на „Зелени Балкани“ на Тома Белев.

Фондът WWF, въпреки че изработва плана за парк „Българка” ,е обжалвал пред Върховният Административен съд проекта за тунел под Шипка, с ясното съзнание, че тези действия ще провалят изграждането му, въпреки че взема над шестотин хиляди лева за плана за парка. Същевременно служителката на WWF България , Катерина Раковска, и участничка в екипа за изработване плана на парк „Българка”, е член на Съвета по биоразнообразие,който е помощен орган към министъра на Околната среда и водите и приема и одобрява плановете за управление .Тя пък е съпруга на лидера на ПП „Зелените” Андрей Ковачев.

Препоръчваме на министър Искра Михайлова да се съобрази с мнението на габровци и да откаже да одобри предложения от Консорциум „Българка” план за управление, и да възложи на екипа корекция, съгласно исканията на заинтересованите страни.

 

 

20.02.2014 г.

ПП „Партия на зелените”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *