Възможни косвени последици от украинската криза

Гражданска война в Украйна спира притока на газа към Европа
В аналитична бележка експертът от Standard Bank за развиващите се пазари Тимъти Аш, която публикува „Файненшъл Таймс“, се прави опит да  оцени икономическите рискове, произтичащи от украинската криза. В особено уязвимо положение, според автора, са Полша и Русия.

„Ефект на доминото“ в страните от ОНД, не трябва да се очаква, смята Аш, тъй като „повечето постсъветски държави вече са определили своята ориентация и  фокус“ – като, например, Беларус, Армения и петте средноазиатски държави, които имат тесни връзки с Русия. Но самата Русия може да пострада от предизвикана от кризата в Украйна нестабилност. Въз основа на това, че на  Украйна се падат само 3% от обема на руската външна търговия, „номиналните щети би трябвало да бъдат малки“, но има и други съображения, пише Аш.

На първо място, според някои данни, Украйна има непогасени суми, дължими на руската държава и руските банки, които основно са държавни, на стойност около 30 милиарда долара. Разбира се, в сравнение с бюджета на Русия и нейните валутни резерви, това  е „дреболия“, признава Аш, и в Кремъл възможните във връзка с това парични загуби “ вероятно считат за малко капиталовложение,  което има смисъл да се направи“.

На второ място, „около половината от руския газов износ все още преминава през територията на Украйна“, продължава анализаторът. „Ако в Украйна започне гражданска война… и заради това бъде прекъснат транзита на газ, то това може да се превърне за Русия в сериозен удар“.

На трето място, „Русия сега има проблеми с имиджа си сред  инвеститорите, притокът на инвестиции от чужбина е слаб, а изтичането на национален капитал все още е силно“, а усещането, че Русия се намесва в украинската криза, едва ли ще подобри впечатление на инвеститорите. Ускоряване на бягство от руските активи може предизвикат и  „страховете от  риска от заразяване на политическата сфера в самата Русия“, заключава Аш.

Източник: Financial Times

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *