Най- рогатият бик в света

Достатъчен е само един поглед, за да се разбере защо е толкова известен бикът от породата ватуси. Това животно е едно от малкото, които може да се похвали с  най-големите рога в света. Тяхната дължина от край до край може да достигне 2,4 метра .

bik bik2

Подобно на много други бикове, ватуси е произлязъл от  общия прародител – тура.

Такова необичайно име – ватуси – бикът получава от едно от  африканските племена – тутси (Руанда, Бурунди ). Други, като племето Nkole (Уганда ),  го наричат анколе. Те живеят в савани и открити полета.

От древни времена  кравите и биковете анколе-ватуси, са смятани за свещено. Те почти никога не са използвани като източник на месо, тъй като богатството на техните собственици се определя от броя тези животни. Цялото внимание било фокусирано върху получаване на максимално количество мляко , и дори е разработена за това специална технология .

Кравата излизала на паша през целия ден, а вечерта и докарвали теленцето, което се оставяло да направи само няколко глътки, за да се стимулира производството на мляко. Тогава кравата се дояла, а телето оставало практически гладно. Същото се повтаряло и на сутринта , и  в крайна сметка теленцето умирало без никога да  достигне зряла възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *