Болни от рак на панкреаса получиха шанс за оцеляване с Abraxane

Лекарство, което може да   увеличи два пъти показателя  за оцеляване на пациенти с напреднал рак на панкреаса , получи разрешение за използване. Този вид рак е един от най-опасните в света. Според статистическите данни , процентът на преживяемост не се е променял от 1970 г. насам, пише The Telegraph .

Но учените са доказали, че наб – паклитаксел, известен като Abraxane , увеличава продължителност на живота  средно с  2 месеца – от 6.7 до 8.5 месеца. Шансовете за година се  увеличават от 22% до 35 %, а вероятността да живее две години – от 4% до 9 %, според официален доклад .

Известно е, че лекарството първоначално е разработено като средство против рак на гърдата . Но учените са решили да го  лицензира точно като лекарство предназначено за борба с рак на панкреаса. Може би в близко бъдеще в Обединеното кралство препаратът ще се включи в национална програма за здравеопазване.

Официално лекарството се появи на пазара в  САЩ миналата есен , а в Европа – през последния месец . То  наистина дава на пациентите шанс, тъй като сега има малко възможности за лечение. По-специално, Абраксан може да се използва като допълнителна терапия при рак с метастази.

(бел. ред. една опаковка от лекарството е с ориентировъчна цена 470 евро)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *