Всеки норвежец е милионер

    Ако се раздели Държавния „глобален“ пенсионен фонд на страната между петте милиона норвежки граждани, се  получават по 1 милион норвежки крони за всеки. Пазарната стойност на фонда в момента е 5.100.264.387.574 крони (609 милиарда евро).

    Всеки може да влезе в сайта на фонда (http://nbim.no/en/) и да научи текущата му пазарна стойност и динамиката на растежа му във всяка секунда.

    Впрочем, норвежците са станали милионери на само на хартия. Никой не може да се разпорежда със  „своите“ милиони крони (120 000 евро). Парите са инвестирани в акции по целия свят, пазари с фиксирана доходност и агенции за недвижими имоти.

    Суверенният фонд е бил създаден с цел да се даде на правителството възможност за маневриране в областта на фискалната политика в случай на спад на цените на петрола или рецесия на континенталната икономика. Той също така служи като инструмент за решаване на финансовите проблеми на застаряващото население и прогнозираното намаление на приходите от петрол. Фондът първоначално е бил предназначен за дългосрочна инвестиция, но във форма, която позволява да се оттеглят  средствата, ако е необходимо.

    През последните пет години  пазарната стойност на фонда се е удвоила, а  през последните десет е нараснала десетократно, според централната банка на страната.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *