Учените признаха намерения на Марс „движещ се камък“ за феномен

pic_b51824b010a40f9f3feb5ce7586ab229Ръководителят на програмата Opportunity Стив Скуайърс признат  т. нар. „скитащ се камък„, намeрен на повърхността на Марс за явление, за което учените нямат обяснение. Скуайърс каза това на пресконференция, посветена на десетата годишнина от началото на работа на марсохода .

Според него, учените са провели спектроскопски анализ на камъка. Оказало крадено от 30думи се, че скалата съдържа голямо количество сяра и магнезий. В допълнение , съдържанието на манган в камъка е два пъти по-високо, отколкото в която и да е друга известна на учените марсианска скала. Скуайърс допълни, че екипът му не разбира какво би могло да означава това.

Сега учените разглеждат две крадено от 30думи версии , обясняващи внезапната поява на камъка близо до марсохода. Според едната от тях, камъкът се е появил там, в резултат на метеоритен дъжд. Но такъв сценарий е малко вероятен,  смятат учените.

Втората версия, според Скуайърс, е по- правдоподобна . Според него, марсоходът може случайно  да закачил камъка  с колелото крадено от 30думи си, съборил го е и  го повлякъл със себе си. В същото време се знае, че камъкът се е появил пред марсохода по време на периода, когато той е абсолютно неподвижен.

„Движещият се камък“ е забелязан този месец на   заснети от ровъра снимки. Оказва се, че той отсъства от  снимките крадено от 30думи в 3536 -ия марсиански ден, но на 3537 -ия марсиански ден, се появява.

защищено INVITEXT

Последвайте ни в Телеграм

Add Comment