Няколко години тревоги гарантирано докарват инсулт

    trevogaБългария е печален лидер в света по сърдечно – съдови заболявания, по-конкретно по смъртни случаи, предизвикани от инсулт и инфаркт. Едва ли е тайна за някой от какво се предизвикват тези смъртоносни болести, но сега за тях има ясно научно потвърждение.

    Учените препоръчват по-малко тревоги, за да се избегне инсулт. Тези изводи изследователи наскоро  публикуваха в American Heart Association.

    За първи път изследователите разглеждат отделно дългосрочните ефекти на прекомерно безпокойство върху здравето на сърдечно-съдовата система. Преди това подобни заключения се отнасяха само за тези хора, които страдат от депресия. Експертите 22 години  анализирали данни за здравето на 6000  жители на САЩ на  възраст от  25 до 74 години.

    Специалистите оценявали нивото на тревожност на участниците по време на дълго интервю, повтарящо се в продължение на няколко години по няколко пъти. Случаите на инсулт са записвани в  медицински досиета.

    Оказало се, че хората, които постоянно изпитват безпокойство по някакъв повод или   са в постоянна депресия , 33% по-често отколкото спокойните хора,  получават инсулт.

    Трябва да се отбележи и следният факт:  тревожните разстройства са най- често срещаните проблеми, свързани с психичното здраве днес. Симптомите на тревожност са чувство на необяснимо безпокойство, напрежение, нервност, депресия и потиснатост .

    „Всеки човек периодично се притеснява, обаче, когато това чувство расте или  се превръща в хронично, това може в бъдеще да засегне функциите на сърдечно съдовата система“ – казва д-р Мая Ламбиас,  представител на Университета в Питсбърг,   Пенсилвания .

    Експертите смятат, че идентифицирането на връзката може  частично да се обясни с  факта, че хората, които са тревожни, са склонни към неактивен начин на живот и пушене. Рискът  от инсулт нараства при  повишени нива на хормоните на стреса, и високо кръвно налягане.