Синовете на турските министри получиха обвинения

    Турски съд в събота, 21 декември,  обвини и арестува по обвинения в корупция, синовете на двама от членовете на правителството. Според Reuters, в рамките на делото са били арестувани 16 души.

    При  разследване от страна на полицията са задържани повече от 80 души. Сред другите в скандала с корупция във висшите ешелони на турската власт, са се оказали замесени  синовете на вътрешния министър Муамер Гюлер, на министър на икономиката Зафер Чаглаян, и на министъра на околната среда и градоустройството Ердоган Байрактар .

    Последният успя да избегне ареста след дълги разпити. Също така са задържани и ръководителят на държавната банка Halkbank Сюлейман Аслан и ръководителите на няколко големи строителни фирми, добавя Agence France – Presse .

    Всички те са заподозрени в редица престъпления, включително масови разхищения, незаконно присвояване , измами с държавни търгове,  контрабанда на злато.

    Премиерът Реджеп Тайип Ердоган   нарече това корупционно дело опит за дискредитиране на правителството му. В тази връзка  Ердоган предприе масови уволнения в турската полиция.

    Само миналия петък са били уволнени 17 висши полицейски служители, участващи в разследването и в задържането на заподозрените.

    Министрите, чиито синове са били арестувани, заявиха готовността си да подадат оставки.