ЕК е възмутена от шпионажа на САЩ и Великобритания срещу официални лица от ЕС

    Официалният представител на Европейската комисия Пиа Хансен направи специално изявление във връзка с нови разкрития за случаи на шпионаж от страна на САЩ и Великобритания срещу представители на ЕС. Както съобщи „Интерфакс“, обект на следене е бил еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния.

    „Тази новина допълва поредица от други, за които ние ясно заявихме в миналото, че ако се докажат, те са неприемливи и заслужават сурово осъждане – се казва в изявление на представителя на Европейската комисия. Това не е поведение, което ние очакваме от стратегическите си партньори , да не говорим за държави- членки на ЕС“.

    Новите случаи на шпионаж станаха известни от материалите на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън , съобщи агенция ДПА. Между 2008 г. и 2011 г., е бил съставен списък със стотици телефонни номера от 60 страни за възможно подслушване.

    В документите обаче , няма данни за това кои от тези номера наистина са подслушвани, нито за времето, през което това се е случвало. Името на Хоакин Алмуния се споменава в документ от 2008 година.

    По това време Алмуния е бил еврокомисар по финансите, отбелязва DW.