Posted inБез категория

Проучване: кафето съкращава, а алкохолът удължава живота

kafeУчени от университета в Тел Авив по молекулярна микробиология и биотехнологии съобщиха, че кофеинът и алкохолът може да променят онази част от ДНК, която е свързана с процеса на стареене и рак, пише AFTAU.

Израелски учени са установили, че кофеинът съкращава, а  алкохолът, напротив , удължава теломерите – крайните участъци на хромозомите, които предпазват  ДНК от увреждане. Твърди се, че тяхната дължина се счита за маркер на биологичното стареене.

“ За първи път ние идентифицирахме фактори от  околната среда , които променят дължината на теломерите, и показахме как се случва това“ – обяснява ръководителят на изследването Мартин Kупиц. Това, което изяснихме,  един ден може да допринесе за превенцията и лечението на заболяванията на човека“.

Теломерите – това  брояч, който отброява времето за живот на клетките в човешкия организъм. Теломерите се състоят от последователност от нуклеотиди, която „намалява“ при всяко следващо делене и така стават по-кратки.

Скъсяването на теломерите  се придружава от повишен риск от диабет , сърдечно-съдови заболявания , болестта на Алцхаймер и някои видове рак. Според учените, процесът на „скъсяване“  на теломерите може да се спре и дори да се обърне, например  ако се следва диета и се правят упражнения.

В допълнение, теломерите могат се надстройват с помощта на ензима теломераза, но той  е активен само в стволови и ракови клетки. Откриването на теломеразата принадлежи на Елизабет Блекбърн, Керъл Грейдър и Джак Шостак, които получиха за своето изследване Нобелова награда за физиология в медицината.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *