Куркумата помага за предотвратяването на инсулт

    Curcuma_longaТрадиционната индийска подправка куркума може да помогне за предотвратяване на хеморагичен инсулт,  твърдят медици от  Университета на Джорджия , САЩ. Експертите стигнали до това заключение, отчитайки, че веществото, съдържащо се в куркумата – полифенол – значително намалява размера на кръвните съсиреци.

    Традиционна индийска подправка куркума , може да се превърне в едно от най- признатите средства за превенция на инсулт. В основата и е веществото куркумин , което може да намали риска от интрацеребрален кръвоизлив и кървене поради разкъсване на съдове.

    Обикновено в такива случаи се прилага хирургична намеса, но при използването на куркумин може да се мине без скалпел.

    Според съвременната статистика, около 17 % от инсултите са  хеморагични . Те са характерни за хора с високо кръвно налягане и симптоми като системно главоболие и гадене. Сега, може би, се е появил нов метод за лечение и профилактика на тези видове инсулти. Полифенолът, който се съдържа в куркумина намалява размера на кръвните съсиреци.

    Това вероятно се дължи на антиоксидантните характеристики на куркумина. При мишки експерименти са показали, че навременното въвеждане на куркумин, помага да се избегнат много от вътрешните кръвоизливи.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *