Нова Зеландия върна в Кирибати „климатичен бежанец „

    Съд в Нова Зеландия отказа  да признае за климатичен бежанец  човек, родом от Кирибати, който поискал такъв статут заради изменението на климата, което застрашава държавата му.

    Адвокатите на Иоане Теитиото твърдели, че той не бива да бъде депортиран, въпреки изтеклата му  работна виза, заради постоянното повишаване на морското равнище на островите Кирибати, което застрашава безопасността на семейството му.

    Върховният съд признава, че Кирибати  наистина страда от изменението на климата, но посочва, че този проблем не отговаря на международните критерии за предоставяне на убежище, съобщава Би Би Си. Според съдията Теитиоти не е  преследвани в родината си, като в същото положение са и всички други жители.

    Групата атоли Кирибати се намира в южната част на Тихия океан между Австралия и Хаваите. Островите са само на 2 метра над морското равнище. Заради глобалното затопляне  част от териториите вече са наводнени.

    Миналата година правителството на Кирибати закупи  земя във Фиджи за заселването на местните жители в случай на наводнения на островите. Населението на  Кирибати е около 100 хиляди души.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *