Кирибати може да стане първата плаваща държава (видео)

    Населението на тихоокеанската островна държава Кирибати е около 100 000 човека. Ако нивото на океаните продължава да расте, то островите на страната ще изчезнат под водата след 100 години.

    Във връзка с такава тъжна перспектива, президентът на  Кирибати Аноте Тонг обяви, че планира да се възползва от  услугите на японска строителна компания,  разработваща проект за плаващ град.

    Така Toнг възнамерява да направи Кирибати първата плаваща държава в света , съобщава National Post. Според архитектурния проект, държавата ще плува в  Тихия океан на огромен остров –  „водна лилия“. Ширината на всеки остров ще е около 4 км.

    В централната част на „водната лилия“ ще бъде разположен небостъргач с жилищни помещения за 30 000 души, както и офиси, магазини и сервизни фирми. Централната шахта на небостъргача ще бъде използвана за отглеждане на плодове и зеленчуци. Във „фундамента“ на острова, свързан към дъното на океана, ще може да се настанят още 10 000 души.

    В допълнение там ще има гори , плажове , обработваеми земи и пристанищни съоръжения. Очакваната стойност на проекта е  500 милиарда щатски долара. Това е 3000 пъти повече от БВП на Кирибати, който за 2012 г. възлиза на 175 милиона долара.

    Откъде  малката островна държава ще намери парите не е известно, но президентът Toнг не се обезсърчава и се надява на помощта на световната общност.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *