Кометата ISON може вече да се е разпаднала

    ISONЯдрото на кометата ISON, която след  три дни трябваше  да стигне до  най-близката точка до Слънцето по своята орбита,  може вече да се е разрушила – за това свидетелстват данните от  наблюденията с радиоастрономически прибори.

    През последните шест дни  кометата  постоянно се наблюдава с телескопи в Испания и САЩ от  международни експерти в Международния институт за милиметрова радиоастрономия (IRAM) .

    „Свидетели сме на постояннo спадане на яркостта на молекулярните спектрални линии – в периода 21-25 ноември с поне 20 пъти (може би,  и повече).  Това може да означава , че ядрото е частично разрушено, или … то вече не съществува. “ – казва Михал Драхус от Калифорнийския технологичен институт.

    Научният ръководител на обсерваторията Ka – Dar Станислав Короткий е заявил за  РИА Новости, че молекулярните линии , за които става въпрос – са  емисии на водните молекули, които се изпаряват от ядрото на кометата. Ако нивото на това излъчване пада толкова рязко, може да се каже, че запасите на летливите вещества в ядрото на кометата са се изчерпали или ядрото не съществува като единен субект.

    “ Приблизително на 16 ноември яркостта на кометата рязко се повиши –  до 2,3 звездна величина, и след това , противно на очакванията , яркостта  престана да расте.  Не е изключено, че това взривно повишаване на яркостта да е свързано с унищожаването на ядрото“ – казва Короткий.

    Той добави, че унищожаването на ядрото става забележимо не веднага: “ Скоростта на разсейване на фрагментите е само около 100 километра в час.  Ако ядрото на кометата се е  разрушило на 16 ноември, това ще бъде забелязано чак на 30 ноември“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *