Хаменей: САЩ се ръководи от ционисти, нямам им доверие

    hameneyВърховния лидер на Ислямската република Иран, аятолах Али Хаменей заяви, че дипломатическият натиск на президента Хасан Роухани в Ню Йорк трябваше да бъде по-скромен.

    Говорейки пред кадети в офицерско училище Али Хаменей заяви, че по принцип подкрепя инициативата на правителството за решаване на кризата в отношенията със САЩ. Въпреки това, добави той, това нещо, което се случи в Ню Йорк, е неуместно. Според някои коментатори, аятолахът е имал предвид телефонния разговор на Хасан Роухани с Барак Обама, въпреки че по-рано президентът твърдеше, че е получил разрешение от върховния лидер за тази беседа.

    Али Хаменей каза също, че е песимист за шансовете за успех на преговорите със Съединените американски щати. Той каза, че иранското ръководство няма доверие на САЩ. Той подчерта, че правителството на САЩ е “ ненадеждно, надменно и неразумно, и често нарушава обещанията си“.

    Върховния лидер заяви, че в правителството на САЩ решаваща  роля играят „ционистите“, принуждавайки Вашингтон да подкрепя Израел.

    Иранският лидер коментира и заплахата за употреба на сила, прозвучала по време на речта в ООН на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Хаменей заяви, че отговорът на „такава грешка“ ще бъде бърз и твърд.

    newsru.co.il/mideast/05oct2013/iran8015.html

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *