Река Тинто в Испания – най-киселинното място на планетата (фото)

    Тинто е река в Андалусия , Испания. Тя получава своето име (испански: Tinto – червен) заради водите и, оцветени в червено. Този природен феномен е възникнал поради високите концентрации на мед и желязо. А по протежение на крайбрежието и вече 3000 години се добиват полезни изкопаеми, които  след това попадат в нея. В момента  Tинто се счита за едно от най- киселинните места на планетата.

    Рио Тинто (Rio Tinto) е известна с богатата на  киселина вода (рН фактор на 1.7-2.5) , както и с разнообразие от тежки метали. Пикът на производство настъпва през 1930 г., след което намалява. Мед спрели да добиват през  1986 г., а сребро и злато през 1996 г., но огромните шахти и кариерите останали и металите продължават да попадат в реката.

    В реката са се зародили и множество окисляващи желязо и сяра бактерии и именно  тяхната дейност е причинила такъв  цвят на водата. Рио Тинто  е роден дом и на хиляди други невероятни бактерии и организми. Реката предизвиква  голям научен интерес, заради дейността на аеробни бактерии extremophile, бързо размножаващи се във водата. Именно тези форми на живот се считат за вероятната причина за високото съдържание на киселини.

    Те се хранят с  железни минерали, които се отмиват от шахите и в големи количества се съдържат в повърхностни скали по поречието на реката. Това необичайно състояние на водата в реката предизвиква мащабно проучване, проведено от астробиолози.

    Според тях, реки от същия вид може да има на  други места в слънчевата системи, например в недрата на Марс.
    За пример, на луната на Юпитер – Европа,  вероятно се намира океан с окислена вода,  скрит под ледената  повърхност и съдържащ същите бактерии, които има и в Rio Tinto в Андалусия. Частично основавайки се на проучвания, направени около река Тинто, двама учени от НАСА през февруари 2005 г. заявиха, че  открили убедителни доказателства за живот на Марс.

    Въпреки това, от НАСА отричат твърденията на подчинените си, а един от учените по-късно се отказва от  изявлението си.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *