Съпрузите се бият по-често, ако пият поотделно

    1380008808_nasilieПроявата на насилие у дома може да се минимизира, ако пиете алкохол със съпруга си. Това заявиха американски учени от Калифорния и Аризона.

    Учените провели мащабно проучване, включващо повече от 1 500 двойки. Съпрузите трябвало да отговорят на поредица от въпроси, като се започне с „настроението у дома“ и се завърши с изброяване и описание на семейните развлечения. Повече  от всичко изследователите се  интересували от отношението на съпрузите към пиенето на алкохолни напитки, и анкетираните в подробности разказвали къде, какво и с кого са пили.

    В резултат  учените направили изненадващо откритие: мъжете са по- агресивни към своите „втори половинки“, ако двойката пие алкохол по време на празнични събития извън дома. Най-много жени са пострадали след съвместни посещения в бар или парти.

    Жените също проявявали насилие спрямо техните партньори, но при други обстоятелства. Жените тероризирали съпрузите си ако те пият у дома, но вдигали по няколко чашки сами.

    Въз основа на откровените  признания на участниците в проучването, американските учени направили важно заключение: ако не могат да избягнат пиенето на алкохол напълно, може да се избегне насилието в семейството чрез коригиране на навиците на възрастните членове на семейството.

    „Опитайте се да не пиете при определени обстоятелства: жените са съветвани да бъдат по- умерени на партита, а мъжете – у дома след работа. Ако следвате тези основни правила, конфликтите в семейството могат да бъдат избегнати“- казват изследователите, които вярват , че самоконтролът с течение на времето става много по-лесен, отколкото да не пият изобщо.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *