Американските компании връщат обратно в страната производството си от Китай

    В САЩ повече от половината от индустриалните компании с  годишни приходи повече от 1 милиард долара, планират да върнат в страната производството си от Китай или обмислят такава възможност.

    Според резултатите от проучване, проведено от The Boston Consulting Group ( BCG), делът на мениджърите, които планиращи или още обмислящи връщането на производствените си мощности в САЩ,  е 54%. През февруари 2012 г., когато BCG провежда аналогично  изследване, те са били едва 37% .

    В проучването на BCG са участвали над 200 висши мениджъри на компании от различни индустрии в САЩ. Почти всички от тези фирми имат производствени мощности както в САЩ, така и в чужбина, като произвеждат продукция и за САЩ,  и за чужди пазари.

    В отговор на въпрос за това дали планират да изнесат  производството си от Китай заради  нарастващите разходи за труд в страната , 21% от анкетираните – почти два пъти повече отколкото през 2012 г. – казват, че те „активно правят това“ или „планират да прехвърлят производството си в САЩ през следващите две години“.

    Според прогнозата за август на BCG, връщането на производството в САЩ от Китай и растежа  на износа чрез подобряване на конкурентоспособността на производствения сектор, може да създаде 2,5-5 милиона работни места в икономиката на САЩ до 2020 година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *