Дилма Русеф разкритикува САЩ в ООН заради електронния шпионаж

    rusefБразилският президент Дилма Русеф се изказа в подкрепа на приемането на международни механизми, регулиращи Интернет. Подходящи предложения Бразилия възнамерява да представи на международната общност в близко бъдеще , заяви Русеф, говорейки в дебатите в първия ден на общата политическа дискусия на 68-та сесия на Общото събрание на ООН.

    Русеф от трибуната на Общото събрание на Организацията на обединените нации остро разкритикува програмата за „глобален електронен шпионаж“, реализирана от  американските разузнавателни служби. Според бразилския президент, разкритите факти свидетелстват, че предмет на наблюдение са били не само отделни граждани, а американските разузнавателни служби също така са следяли  стратегически важна информация, предавана чрез публични дружества, бразилската дипломатическа мисия в  ООН и дори президентската администрация.

    Такива действия Русеф разглежда като “ вредни за националния суверенитет, нарушаване на правата на човека и потъпкване на демократичните свободи“.  Тя подчерта, че в този случай не важат оправдания с позоваване на сигурността и борбата срещу тероризма. “ Сигурността не може да са осигури, като се нарушават правата на чужди граждани и държави“ – каза тя.

    Според президента на Бразилия този „проблем излиза извън рамките на отношенията между двете страни“. „Интернет не трябва да бъде новото бойното поле“ – каза Русеф .

    Миналата седмица президентът на Бразилия реши да отложи за неопределено време  държавното посещение в САЩ, което е насрочено за 23 октомври. Напрежението между двете страни възникна след като бразилските медии публикуваха уличаващи материали, въз основа на информация, получена от журналисти от бившия американски разузнавач Eдуард Сноудън. Става  въпрос за послушване на разговори на Русеф и електронен шпионаж на  САЩ по отношение на държавната петролна компания „Петробрас“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *