В какво ще се превърне удар по Сирия : топ 10 на вариантите (против)

    САЩ могат да нанесат удар на Сирия през следващата седмица: На 10-ти септември в навечерието на 11 -ата годишнина от атаките срещу Световния търговски център, президентът Барак Обама ще отправи послание към американците, и е много вероятно, че в този момент и ще започнат бомбардировките по военни обекти в страната.

    Американският президент е убеден, че постъпва  правилно, но все пак търси подкрепата на Конгреса на САЩ, един от най-убедителните аргументи „за“ атака – е икономическият: ракетният обстрел и бомбардировките няма да струва милиарди, а само  милиони долари, и Съединените щати няма да бъдат застрашени. Конгресменът Брад Шърман оценява силата на удара на „само пет процента от това, което САЩ направиха в Либия“.

    Мнението на американците по отношение на ударите върху Сирия се разделено: в проучване на Галъп (http://www.gallup.com/poll/164282/support-syria-action-lower-past-conflicts.aspx) на 6 септември твърди, че само 36% от гражданите са склонни да ги подкрепят, 51% – против.
    Колумнистът на  The Washington Post  Езра Клайн е съгласен с резултатите на последните и привежда 10 аргумента срещу атаката на Сирия (http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2013/09/05/10-things-that-could-go-very-wrong-if-we-attack-syria/).

    1 ) Американска бомбардировка може да доведе до масови жертви сред цивилното население. Пентагонът работи по списъка с цели за да ограничи броя на цивилните жертви, но разузнаването не е с абсолютна увереност в истинността на данните. САЩ погрешно вече  бомбардираха фармацевтичен завод в Судан и китайското посолство в Белград. И този път никой не е застраховам от това, че може да бъде взривена сграда с цивилно  население, или от това, че ракетата ще е точна, или че Асад няма да постави под ударите цивилни, да очерни  Съединените щати.

    2 ) Удар на САЩ може да доведе до това, че самият Асад ще започне да убива повече цивилни. Държавният секретар Джон Кери увери сенаторите, че нападението ще доведе до отслабване на режима на Асад, а  лидерите на антиправителствените сили са уверени, че атаките „може да променят баланса на силите в гражданската война в Сирия. „

    Но ако Асад почувства заплаха за живот и властта си, поддръжниците му може да започнат истинско клане в отчаян опит да сломят волята на опозицията.

    3 ) Асад може да започне да убива цивилни с химически оръжия. Ако той наистина е толкова отчаян, ако смята, че дебатът в Конгреса само ще потвърди по-ниската подкрепа  за американската инвазия, Асад може да отговори на бомбите на САЩ с удвояване на химическите атаки.

    4 ) Нападението на САЩ може да бъде толкова незначително, че  Асад леко ще го преживее. Сенаторът Джеймс Риш  вече изрази тази мисъл: “ Какво ще стане ако ние нанесем ограничен удар, а на следващия ден, или следващата седмица, или следващия месец Асад  изпълзи от мишата си дупка и  каже:“ Вижте, аз устоях в битката срещу най-силната власт на тази земя и спечелих ? “ Държавният секретар на Кери вече е отговори на това, че Асад може да изпълзи откъдето си иска и да каже, че е устоял, но няма начин да докаже, че той е най-добрият избор за сирийския народ. Има едно „но“ : дискусии, независима оценка, разгорещен дебат – всичко това няма значение. Единственото важно нещо е как тази ситуация ще възприемат гражданите на Сирия.

    5 ) В случай със Сирия, както в случая с Ирак, може да сработи правилото „Potteru Barn“ – като тръгва на  война, администрацията на САЩ поема отговорност за цялата страна.

    “ На път сте да станете щастлив собственик на 25 милиона души“ – предупреди бившият държавен секретар Колин Пауъл в навечерието на нахлуването на президента Буш в Ирак. Сирия, разбира се, не е Ирак, а  американски войски няма да има. Но администрацията на Обама смята, че е възможно да изпрати няколко ракети по Сирия, и да се справи с Асад, но в реалния свят може да бъде доста по-различно. Трудно ще е да се каже, че проблемът на Сирия – не проблем на Америка, особено след нападение срещу Дамаск или Алепо .

    6) Сирийската армия и нейните съюзници, като „Хизбула“ и Иран, или в по-широк план  всяко просирийски или антиамериканско движения може да решат да отмъстят за американските атаки и да организират терористични нападения навсякъде по света. И ако американските туристи започнат да загиват  в Близкия изток  в резултат на терористични актове? Дали САЩ готови да платят цената за съмнителното  удоволствие от наказването Асад ?

    7) Химическите оръжия на Асад може да попаднат в неподходящи ръце. Американските атаки може наистина да наклонят везните в полза на бунтовниците. Какво ще се случи с нейните химически оръжия ? Опозицията почти със сигурност не знае къде е, но е известно на  привържениците на Асад. В рамките на няколко дни след падането на режима на Асад ще имат чудесна възможност да забогатеят незабавно.

    8) Режима на Асад се срива, в страната се възцарява  хаос. Асад е чудовище – сигурен е Обама, но никой не е сигурен, че този, който ще дойде на мястото му, ще е по-добър. Атаката на Съединените щати, да речем, ще  унищожи Асад, но страната ще бъде обхваната от хаос и нова гражданска война.

    9) Режимът на Асад може да се смени с по-лош. Американските удари  може да доведат до падането на режима на Асад , и „Фронтът ан Нусра“, който се разглежда като подразделение на „Ал Кайда“победи в борбата за власт. Кери заяви във вторник, че това е малко вероятно. Той казва, че броят на „екстремистите“ в опозицията е по-малък, отколкото изглежда във Вашингтон, държавният секретар е уверен, че Сирия исторически е светска държава и по-голямата част от сирийците искат да останат светски. Но какво, ако той греши? САЩ сами признават  „Фронта ан Нусра“ за терористична организация, а сега те искат да му помогнат да дойде на власт .

    10 ) Ракетният удар може да се превърне в продължителна война. Почти всички говорят за това, че конфликтът може да ескалира. Тя може да доведе до масивни бомбардировка и дори до сухоземен десант. Но най-лошото е, ако конфликтът излезе извън Сирия. И това е основната причина, поради която трябва да се мисли десет пъти , преди намеса в тази война.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *